5 Patarimai, kaip atprasti atidėlioti žadintuvo skambėjimą

5 Patarimai, kaip atprasti atidėlioti žadintuvo skambėjimą

Sunkumas keltis ryte bei pagunda atidėti žadintuvo skambėjimą tolimesniam laikui retkarčiais užklumpa mus visus. Kai kurie žmonės taip pradeda daugelį savo rytų. Iš tiesų, šį sprendimą mes priimate nebūdami visiškai budrūs, mus veikia vadinamoji miego inercija - laikina būsena tarp miego ir budrumo. Ji pasireiškia mieguistumu, kurį jaučiame pabudę bei sulėtėjusiu mąstymo bei sąmprotavimo greičiu, tad visai nenuostabu, kodėl taip lengva paspausti „snaudimo“ mygtuką. Nors kartais gali atrodyti, jog pasipriešinti šiam nenumaldomam norui dar šiek tiek pasnausti tiesiog neįmanoma, tačiau yra keletas paprastų būdų, kurie jums gali padėti rytais atsikelti lengviau ir greičiau. Skaitykite šį įrašą toliau ir sužinokite juos!

KODĖL ATIDĖLIOTI ŽADINTUVO SKAMBĖJIMĄ YRA BLOGAI?

Dažniausiai ryte suskambus žadintuvui pamiegoti bent truputį ilgiau atrodo gera mintis, tačiau tai nepadės jums geriau pailsėti, priešingai - jausitės tik dar labiau mieguisti ir suirzę. Kodėl taip yra? Vėl ir vėl spausdami „snaudimo“ mygtuką kyla rizika persimiegoti bei sutrikdyti natūralų miego ciklą, kas gali turėti neigiamos įtakos jūsų savijautai, energijos lygiui, medžiagų apytakai ir kt.

Be to, tyrimai rodo, kad miego inercijos poveikis tampa intensyvesnis, jei pabundama gilaus miego metu. Taigi nuolat spaudžiant „snaudimo“  mygtuką gali padidėti tikimybė, kad galiausiai būsite pažadinti šioje miego stadijoje, todėl jausitės dar labiau apsnūdę nei įprastai.  Galiausiai tai gali paveikti ir kitų žmonių, miegančių tame pačiame kambaryje miego kokybę.  

KAIP ATPRASTI ATIDĖLIOTI ŽADINTUVO SKAMBĖJIMĄ?

Taigi, kaip atsikratyti šio blogo įpročio ir išmokti atsikelti po pirmo žadintuvo skambesio? Dalinamės 5 paprastais, bet naudingais patarimais!

  • Nustatykite realų žadintuvo skambėjimo laiką. Jums gali kilti pagunda nusistatyti žadintuvą anksčiau, kad turėtumėte papildomą  laiko rezervą pasnaudimui. Nustokite apgaudinėti save ir savo organizmą - nusistatykite žadintuvą tokiam laikui, kada iš tikrųjų turite pabusti. Jam suskambus jausite didesnę pareigą iškart keltis, antraip pavėluosite į darbą, svarbų susitikimą ar pan.
  • Vos tik pabusite - atsisėskite. Suskambus žadintuvui rekomenduojama pakeisti kūno poziciją (iš gulimos į sėdimą). Tai gali padėti pažadinti jūsų kūną ir apsaugoti nuo pakartotinio užmigimo.

  • Suskambus žadintuvui - įjunkite šviesą. Šviesa veikia mūsų kūną kaip signalas, jog metas budintis, tad padeda slopinti miegą skatinančio hormono melatonino gamybą. Dėl to šviesos įjungimas ar užuolaidų atitraukimas iškart po žadintuvo skambėjimo gali padėti nebeužmigti ir greičiau pražvalėti.
  • Laikykite žadintuvą kitoje kambario pusėje. Jei vis dar nepavyksta išvengti „snaudimo“ mygtuko paspaudimo, visada galite pasinaudoti senu triuku - laikyti žadintuvą (išmanųjį telefoną) toliau nuo savęs, kad jo negalėtumėte lengvai pasiekti ranka. Tai privers jus fiziškai atsikelti iš lovos ir padės prasibudinti.
  • Laikykitės teisingos miego rutinos. Tyrimai rodo, jog žadintuvą dažniau atidėlioja tie žmonės, kurie miega nepakankami ar nekokybiškai. Taigi, stenkitės pagerinti savo miegą: laikykitės to paties grafiko, bent 1 val. iki miego užsiimkite raminančia veikla, prieš miegą nevalgykite sunkaus maisto, reguliariai sportuokite ir kt. Taip pat rekomenduojame išbandyti Hancen sunkią antklodę, kurios spaudimas padeda lengviau atsipalaiduoti, greičiau užmigti bei ramiau išsimiegoti, be blaškymosi ar prabudinėjimų. Kokybiškai išsimiegoję ryte jausitės žvalesni, geriau pailsėję, tad bus lengviau atsikelti.