Naktiniai prabudimai: priežastys ir prevencija

Naktiniai prabudimai: priežastys ir prevencija

Dažni prabudimai naktimis - vienas iš labiausiai varginančių nemigos simptomų. Jie kenkia ne tik miego kokybei, bet ir savijautai: rytais jaučiamas nuovargis, irzlumas, energijos bei motyvacijos trūkumas, sunkumas susikaupti ir kt. Norint įveikti šią problemą ir pagerinti savo miegą, visų pirma, svarbu suprasti, jos atsiradimą lemiančius veiksnius.

Moteris-guli-lovoje-negali-uzmigti

NAKTINIŲ PRABUDIMŲ PRIEŽASTYS

Prabudinėjimams vidury nakties įtakos gali turėti daugybė išorinių ir vidinių veiksnių, tokių, kaip netinkama aplinka, žalingi įpročiai, sveikatos ir miego problemos bei amžius.

NETINKAMOS KAMBARIO SĄLYGOS

Naktinius prabudinėjimus gali lemti miegui nepalankios sąlygos miegamajame. Visų pirma, tai triukšmas. Sklindantys pašaliniai garsai (gatve važiuojančios mašinos, triukšmingi kaimynai ir pan.) gali priversti pereiti į lengvesnę miego fazę, tad ir lengviau pabusti naktį. Todėl prieš miegą svarbu pasirūpinti tyla savo miegamajame - išjunkite visus elektroninius prietaisus, jei reikia - uždarykite langus, garsui slopinti naudokite ausų kištukus.

Taip pat miegą gali sutrikdyti šviesa (pro užuolaidas sklindanti šviesa iš lauko, naktinės lempos kambaryje ir pan.), tad užtikrinkite, kad jūsų miegamajame būtų kuo įmanoma tamsiau - rinkitės storesnio audinio ar tamsesnes užuolaidas, naudokite akių kaukę ir kt. Be to miego kokybei įtakos turi ir temperatūra. Jei kambaryje pernelyg karšta - tai gali paskatinti dažnesnius prabudimus, tad rekomenduojama miegamąjį laikyti šiek tiek vėsesnį, prieš miegą gerai pravėdinti.

ŽALINGI ĮPROČIAI

Prabudinėjimui naktimis didelę įtaką gali turėti ir netinkama gyvensena bei žalingi įpročiai, pavyzdžiui, dažnas ir ypač vėlyvas produktų su kofeinu ar nikotinu vartojimas. Jie turi stimuliuojančių medžiagų, kurios mūsų organizmą veikia daug ilgesnį laiką, nei mums gali atrodyti: pilnas kavos poveikis dingsta tik po 8, o nikotino - daugiau nei 4 val. Taip pat miego kokybei kenkia ir alkoholis - jo išgėrus vakare, miegas bus negilus, išblėsus jo poveikiui pradėsite jausti troškulį, imsite prabudinėti, bus sunku vėl užmigti. Miego netolygumą gali lemti ir fizinio aktyvumo trūkumas ar pernelyg intensyvus sportas vėlai vakare, elektroninių prietaisų, skleidžiančių mėlyną šviesą, naudojimas prieš miegą ir kt.

lovoje-padeta-knyga-ir-kavos-puodelis

SVEIKATOS PROBLEMOS

Stresas yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės prabunda naktį. Jis neleidžia pereiti į giliojo ir REM miego fazę, tad miegama negiliai ir jautriai. Jeigu pastaruoju metu gyvenate įtemptu grafiku ir jaučiate didelį stresą, tikėtina, kad tai paskatina naktinius prabudimus. Juos taip pat gali sukelti ir įvairūs psichologiniai sutrikimai: depresija, nerimo ir panikos sutrikimai, bipolinis sutrikimas, šizofenija ir kt. Prastai miego kokybei ir dažniems prabudimams įtakos gali turėti ir juntamas skausmas, naktinis šlapinimasis, įvairios kvėpavimo takų ligos (astma, bronchitas ir kt.), refliuksas, virškinimo sutrikimai ir kt. Be to jūsų miegui gali kenkti ne tik sveikatos sutrikimai, bet ir tam tikri vaistai, skirti jiems gydyti, tad būtinai apie tai informuokite savo gydytoją.

MIEGO PROBLEMOS

Nors daugelis žmonių mano, kad nemiga sukelia tik sunkumą užmigti, tačiau ji taipogi gali paskatinti prabudimus vidury nakties, po kurių vėl labai sudėtinga įmigti. Taip pat naktinius prabudimus gali lemti ir miego apnėja, kuomet audiniai burnoje ir gerklėje uždaro kvėpavimo takus, todėl daug kartų per naktį sustoja kvėpavimas. Smegenys jus pažadina, kad galėtumėte vėl kvėpuoti - tai lemia dažnus prabudimus. Be to, netolygiam miegui įtakos gali turėti ir neramių kojų sindromas, kurio metu kojose juntamas nemalonus dilgčiojimas ar skausmas, priverčiantis nevalingai judinti kojas, muistytis ir pan. Dar viena iš galimų naktinio prabudimo priežasčių - intensyvūs sapnai bei košmarai. 

moteris-prabudo-nakti-nebegali-uzmigti

AMŽIUS

Senstant žmogus mažiau laiko praleidžia giliojo miego fazėje, tad miegas tampa ne toks gilus, iš jo lengvai prabundama. Dėl to  vyresni nei 60-ies metų žmonės dažniau skundžiasi naktiniais prabudinėjimais. Be to, senstant kinta ir cirkadinis ritmas, dėl kurio žmogus vakare anksčiau užsimano miego, o ryte anksčiau pabunda. Taip pat neramiam vyresnių moterų miegui įtakos turi ir menopauzė.

PREVENCIJA NUO NAKTINIŲ PRABUDIMŲ

Jeigu atpažinote, kad jums būdingi tam tikri aukščiau išvardinti faktoriai, jei tik įmanoma, stenkitės juos pagerinti: pašalinkite trikdžius kambaryje, atkreipkite dėmesį į maisto produktų vartojimą prieš miegą, fizinį aktyvumą ir kt. Tačiau, jei tai nepadeda ar jūsų miego kokybę trikdo kiti faktoriai (stresas, įvairūs psichologiniai ar fiziniai sveikatos sutrikimai, miego problemos, amžius ir kt.), rekomenduojame išbandyti Hancen sunkią antklodę. Ji kūną veikia gilaus spaudimo principu, tad užsiklojus jūs greičiau nurimste ir atsipalaiduosite, lengviau užmigsite bei ramiau išmiegosite visą naktį, be blaškymosi ir dažnų prabudinėjimų. Naktimis liovusis prabudinėti, pagerės ne tik miego kokybė, bet ir savijauta: rytais jausitės pailsėję, žvalūs ir energingi.