Nerimas. Kaip palengvinti nerimo sutrikimų simptomus?

Nerimas. Kaip palengvinti nerimo sutrikimų simptomus?

Nerimas - tai natūrali emocija, kylanti mūsų smegenims reaguojant į stresą bei norint įspėti apie galimą pavojų. Dėl to jausti nerimą kraustantis gyventi į naują vietą, pradedant naują darbą ar laikant svarbų egzaminą - visiškai normalu. Toks nerimas skatina mus tobulėti bei yra trumpalaikis - išnyksta praėjus nelauktai  situacijai. Tačiau jeigu jūs nuolat jaučiate stiprią baimę, nerimą ar paniką be jokios konkrečios priežasties ir šis jausmas tęsiasi jau kurį laiką - vertėtų suklusti. Tai gali būti vienas iš požymių, signalizuojančių apie rimtesnius nerimo sutrikimus. 

Moteris-paveikta-nerimo-sedi-ant-sofos

NERIMO SIMPTOMAI

Pagrindinis nerimo sutrikimų požymis yra juntama baimė, nesaugumas ar panika. Dėl nerimo sutrikimų taip pat gali būti sunku kvėpuoti, miegoti, susikaupti ir kt. Priklausomai nuo to, koks jūsų nerimo sutrikimo tipas ir jo stiprumas, jums gali pasireikšti skirtingi simptomai. Tačiau dažniausiai pasikartojantys yra šie:

  • Padažnėjęs širdies ritmas;
  • Greitas, netolygus kvėpavimas;
  • Sunkumas susikaupti;
  • Įkyrios, ramybės neduodančios mintys;
  • Motyvacijos trūkumas, apatija;
  • Šąlančios, prakaituojančios ar dilgčiojančios galūnės;
  • Išsausėjusi burna, pykinimas, galvos svaigimas;
  • Sunkumas užmigti, dažnas prabudinėjimas naktį ir kt.

mergina-dirba-kompiuteriu-sunku-susikaupti

NERIMO SUTRIKIMŲ TIPAI

Pagal pasireiškiančius simptomus, nerimo sutrikimai skirstomi į keletą skirtingų tipų:

Generalizuotas nerimo sutrikimas. Jaučiate pernelyg didelį nerimą ir įtampą dėl bet kokios menkiausios priežasties arba net jai neesant.

Panikos sutrikimas. Staiga pajaučiate staigią, stiprią baimę, kuri sukelia panikos priepuolį. Jo metu galite prakaituoti, jausti skausmą krūtinėje ir pagreitėjusį širdies plakimą. Kartais gali net atrodyti, lyg užspringsite ar jus ištiks širdies smūgis.

Specifinė fobija. Jaučiate stiprią baimę konkrečiam objektui, situacijai ar veiksmui, pavyzdžiui, aukščiui, skrydžiui ir pan. Ši baimė tokia stipri, kad jus priverčia vengti situacijų, kur galite su juo susidurti.

Obsesinis kompulsinis sutrikimas. Tai - pasikartojančios neracionalios, įkyrios ir nevaldomos mintys, kurios verčia jus atlikti specifinį, pasikartojantį elgesį. Pavyzdžiui, turite mikrobų baimę tad paniškai tvarkote namus ar perdėtai dažnai plaunate rankas ir kt.

Socialinis nerimas. Tai - didžiulė baimė būti kitų pasmerktam socialinėse situacijose. Tai gali pasireikšti baime susipažinti ir bendrauti su naujais žmonėmis, būnant dėmesio centre ar didelėje grupėje, kalbat prieš auditoriją ir pan.

Potrauminis streso sutrikimas (PTSD). Jis gali pasireikšti žmonėms, patyrusiems ar mačiusiems traumuojantį įvykį, pavyzdžiui, stichinę nelaimę, teroro aktą, karą, išprievartavimą, smurtą, avariją ir pan.

vyras-ramina-moteri-po-patirto-streso

NERIMO ATSIRADIMO PRIEŽASTYS

Moksliškai dar nėra nustatyta tiksli nerimo atsiradimo priežastis. Manoma, kad tam įtakos turi įvairių veiksnių derinys. Nerimo sutrikimai siejami su genetika, sutrikusia emocijas kontroliuojančios smegenų dalies veikla, patirtais skaudžiais išgyvenimais ir traumomis, tam tikromis širdies, plaučių, skydliaukės ligomis bei įvairių vaistų naudojimu ir kt. 

KAIP PALENGVINTI NERIMO SUTRIKIMŲ SIMPTOMUS?

Jeigu jaučiate bet kokius aukščiau išvardintus simptomus, visų pirma vertėtų pasikonsultuoti su specialistu dėl tolimesnio gydymo plano. Dažniausiai priskiriami specialūs medikamentai ir terapijos, tačiau siekiant efektyvesnio rezultato, vertėtų papildomai taikyti ir kitus, nerimo sutrikimų simptomus lengvinančius metodus. Stenkitės daugiau laiko praleisti lauke, dažniau susitikite su draugais, didinkite savo fizinį aktyvumą - visa tai leis sumažinti streso hormonų gamybą bei pagerinti nuotaiką. 

pora-sedi-uzsikloje-hancen-sunkia-antklode

Taip pat rekomenduojame išbandyti Hancen sunkią antklodę, kurios sukuriama svorio galia mažina streso hormono (kortizolio) bei didina laimės (serotonino) ir miego (melatonino) hormonų išsiskyrimą organizme, tad padeda lengviau nurimti bei atsipalaiduoti. Ja užsiklojus palaipsniui sulėtėja padažnėjęs širdies ritmas, kvėpavimas tampa tolygesnis, apima ramybės ir saugumo jausmas. Tai padeda ne tik sumažinti juntamą nerimą, bet ir pagerinti miego kokybę. Išbandykite Hancen sunkią antklodę jau dabar su 30 d. grąžinimo garantija!