Sunkios antklodės nauda vaikams su aktyvumo ir dėmesio sutrikimais (ADHD)

Sunkios antklodės nauda vaikams su aktyvumo ir dėmesio sutrikimais (ADHD)

Jeigu jūsų vaikui nustatytas dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromas (angl. ADHD), greičiausiai žinote, kokia varginanti gali būti ši būklė: vaikams sunku susikaupti, būti organizuotiems bei valdyti savo impulsyvumą. Šis sutrikimas vaikams gali dažnai pakišti koją mokantis, atliekant didesnio įsitraukimo reikalaujančias užduotis, bendraujant su kitais vaikais ir kt.

Nors kiekvienam vaikui gali pasireikšti šiek tiek skirtingi bei nevienodo stiprumo požymiai, tačiau dėl nesugebėjimo atlikti paprastų kasdienių užduočių ir pritapti, ADHD sergančius vaikus nuolat kamuoja gėdos ir nusivylimo jausmas. Todėl šį sutrikimą dažnai lydi ir kitos bėdos: nuotaikų kaitos, nerimo bei miego sutrikimai ir kt.

Siekiant palengvinti ADHD ir jį lydinčių sutrikimų simptomus, šalia standartinio gydymo ergoterapeutai, kaip papildomą pagalbos priemonę, rekomenduoja naudoti sunkią antklodę. Ši terapinė antklodė savo svoriu tolygiai prislėgia visą kūną, suteikdama lengvą spaudimą, kuris padeda vaikui nurimti, atsipalaiduoti ir gauti taip reikiamo ramaus nakties miego. 

MIEGO SVARBA ADHD SERGANTIEMS VAIKAMS

Geras miegas yra reikšminga kiekvieno žmogaus sveikatos ir gerovės dalis, tačiau tai ypač svarbu tiems, kurie serga dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromu. Šį sutrikimą turintys vaikai dažnai kenčia nuo įvairių, su neramiu miegu susijusių problemų.

Dažniausiai pasireiškiantys miego sutrikimai ADHD sergantiems vaikams:

  • Miego kvėpavimo sutrikimas;
  • Neramių kojų sindromas;
  • Cirkadinio ritmo miego sutrikimas; 
  • Nemiga;
  • Narkolepsija.

Miego sutrikimai gali sustiprinti ir ADHD simptomus, dėl kurių gali atsirasti neigiamas ciklas tarp ADHD ir miego, kurį kuo toliau tuo sunkiau nutraukti. Todėl svarbu susidoroti su miego problemomis ir rasti būdą, kaip pagerinti ADHD sergančių vaikų miegą.

KAS YRA SUNKI ANTKLODĖ?

Sunki antklodė - populiari terapijos priemonė, kurią ergoterapeutai dažnai rekomenduoja vaikams ir suaugusiems, sergantiems ADHD. Ji žmogaus organizmą veikia tarsi šiltas ir malonus apkabinimas. Dėka viduje esančių smulkių stiklo rutuliukų, antklodė sukuria lengvą spaudimo galią, kuri paskatina laimės hormono - serotonino bei miego hormono - melatonino gamybą. Dėl to ja užsiklojus vaiką užplūsta saugumo ir ramybės jausmas, sumažėja juntamas nerimas ir įtampa, kas padeda lengviau užmigti ir greičiau panirti į gilų bei ramų nakties miegą. Kokybiškai išsimiegojęs vaikas dienos metu jausis geriau: jam bus lengviau susikaupti, valdyti savo emocijas ir kt.

Verta paminėti, jog Hancen vaikiškos antklodės sukurtos iš natūralių, orui pralaidžių bei hipoalerginių medvilnės ir bambuko pluoštų, tad tiks net jautrią odą turintiems ir į alergijas linkusiems vaikams. O tam, kad vaiko miegas būtų dar malonesnis, siūlome kartu įsigyti ir specialų minkštą ar raštuotą užvalkalą.

SUNKIOS ANTKLODĖS NAUDA ADHD SERGANTIEMS VAIKAMS

Taigi, kaip raminantį spaudimą sukurianti sunki antklodė gali padėti vaikui, kovojančiam su dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromu? Štai keletas būdų, kaip ši terapinė antklodė gali palengvinti vaiko kasdienybę:

Pagerins miegą. Tai - pagrindinis sunkių antklodžių privalumas vaikams, sergantiems ADHD. Sunkios antklodės sukuriamas spaudimas paskatina serotonino ir melatonino (miego hormono) gamybą. Kartu šie hormonai vaikui padės lengviau užmingi ir geriau išsimiegoti, o tai yra labai svarbu, norint kontroliuoti ADHD simptomus.

Padės nurimti. Užsiklojus sunkia antklode palaipsniui sulėtėja padažnėjęs širdies ritmas, kvėpavimas tampa tolygesnis, nurimsta nervų sistema - vaiką apima ramybės ir saugumo jausmas, tampa lengviau atsipalaiduoti. Tai ypač rekalinga vaikams su ADHD, nes pernelyg aktyvi nervų sistema jiems gali sukelti hiperaktyvumą, nervingumą, nemigą ir kt.

Padės stabilizuoti nuotaiką. Nuotaikos svyravimai - gana dažna ADHD sergančių vaikų problema. Kadangi sunkios antklodės spaudimas didina laimės hormono - serotonino ir mažina streso hormono - kortizolio gamybą, jos naudojimas gali padėti lengviau susitvarkyti su savo emocijomis ir nuotaikų kaitomis.

Gali padėti susikaupti. Nors sunki antklodė tiesiogiai negerina dėmesio koncentracijos, tačiau ji palengvins veiksnius, galinčius dar labiau apsunkinti dėmesio sutelkimą į atliekamą užduotį: leis kokybiškai pailsėti, sumažins juntamą stresą, nerimą ir kt.

Sunkią antklodę patariama naudoti ne jaunesniems nei 3 metų vaikams, sveriantiems daugiau nei 15 kg. Išbandykite Hancen sunkią antklodę ir pagerinkite savo vaiko savijautą!